Maassa maan tavalla vai onko se niin?

Taas aamujunaa odotetaan asemalla, eli työharjoittelupäivä nro. Joku? Eilen jäi kirjoittelu hiukan lyhyeksi koska tuli kiire tauon jälkeen. Nyt alkaa noin 40 minuutin matka kohti sairaalaa. Tosiaan, sairaalassa ollessani nämä kuluneet päivät, olen huomannut selkeitä eroja Suomeen verratessani paikallisten työtapoja. Tottakai Eu:ssa kaikkea tätä ohjaa isommat instanssit ja ohjenuorat joiden mukaan mennään, mutta silti eroja on. Esimerkiksi aseptiikka on erilaista, suomalaiset opit aseptiikasta ovat outoja täällä jossain määrin. Tosiaan en tiedä johtuuko tämä tavoista vai lämpötilasta? Koska täällä kuitenkin hikoillaan eritavalla lämmön takia ja kasvualustat pöpöille ovat otolliset, kosteaa sekä kuumaa. Mielestäni tässä kuitenkin on täällä parannettavaa jonkin verran. Kaikki ei ole välttämättä täällä niin aseptista, enemmänkin tehokasta ja näyttävää. Miltei kaikki lääkitys on suonensisäistä, harvat lääkkeet otetaan suullisesti. Nesteytys on in ja tutkimuksia on paljon.

Verinäytteen otto on myös erilaista Suomeen verrattuna, jopa  kivuliaamman oloista mielestäni. Kuminauha, neula ja ruisku ovat valitut työvälineet verinäytteen ottoon. Suonet etsitään anatomian opeilla koska kuulemma espanjalaisilla on huonot suonet? Tätä en itse usko vaan koen asian niin että suonta on vaan vaikea nähdä koska ihonväri on tummempi... mutta tämä on vain oma mielipiteeni. Suonet siis etsitään sormin tunnustelemalla ja anatomiantuntemuksella. Henkilökunta on kyllä erittäin asiantuntevaa ja olen päässyt mukaan eri toimenpiteisiin hyvin. Täällä oppii paljon ja näkee paljon kaikkea ja se on mielenkiintoista. Kielimuuri on olemassa ja sen kanssa on pärjättävä mutta menoa se ei haittaa.

Toinen asia jonka olen huomannut on ikävempi asia mutta hyväksyttävä... Turistivihaksikin sitä voisi kutsua. Paikallisilla on selkeä asenne meitä ulkomaalaisia kohtaan. Vaikkakin suomalaisia täällä on paljon, asenne on olemassa. Tosin se muuttuu kun he ymmärtävät että olet Suomesta ja olet työharjoittelussa sairaalassa. En tiedä miksi näin on? Mutta luulen sen johtuvan isosta työttömyydestä ja siitä että "rikkaat" turistit tulevat tänne sikailemaan ja ovat omistavinaan kaiken. Lähinnä toiminta muistuttaa suomalaisten toimintaa 80-luvulta esimerkiksi Virossa tai Viipurissa. Tässä voisi olla kasvun paikka turisteilla mielestäni.

Kolmas asia jonka olen huomannut on se että jos osaat edes hiukan paikallista kieltä, auttaa se paljon paikallisten hymyn kanssa. Tai se että kannat päälläsi paikallista jalkapallojoukkueen paitaa ja kuulut "jengiin" on hyvä asia. Heti on eri asenne paikallisilla. Jalkapallo yhdistää vielä koko maapallon ;) ja erimielisyydet katoavat, paitsi joukkueiden väliset. Mutta tämä laji yhdistää. :) Yhdessä on mukavaa jännittää voittaako oma joukkue vastustajan, hurrata maaleja yhdessä paikallisten kanssa.

Espanjalaiset ovat ylpeää porukkaa ja se selittääkin monia asioita täällä, hoitotoimenpiteet tehdään näyttävästi koska sairaala tietää, kieltä pitää osata automaattisesti, jalkapalloa pitää seurata, syödään vasta illalla ja päästää naiset ruokakaupan jonossa ohi. Siis jos he tervehtivät ja heillä on vain vähän ostoksia :), outoja tapoja mutta tämä tekeekin harjoittelusta hauskempaa. Välillä hauskuus ja kohteliaisuus menee jopa ärsyttävyyteen asti yli, mutta se on vain nieltävä. Maassa maan tavalla, nyt täällä näin, Suomessa toisinpäin. Aina kun käytte ulkomailla opetelkaa hyviä ja hienoja tapoja sieltä ja unohtakaa ne kyseisen maan huonot tavat.

Siinä on tuliaisia kerrakseen koti Suomeen.

Nyt ruokatauko ja bocadillo nassuun.

T:kahuliaku

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ensimmäinen vuoteni sairaanhoitajaopiskelijana

Ensimmäinen bloggaus

Kuumaa ja kummaa Espanjassa